Защо да се храним със сезонни храни от региона?

Този материал е част от нашата кампания за популяризиране на  ползите от местните и сезонни храни и екологичните аспекти на тяхното производство и консумация.

 

В резултат на масовата глобализация хората все по-рядко си дават сметка какво слагат на масата вкъщи. Водещ фактор в осигуряването на храна остава цената, която следва да се доближава максимално до възможностите ни. Колкото до това дали е здравословна, или не, какви са вкусовите ѝ качества и хранителни ползи и как тя достига до нас – това са все въпроси, които често биват оставяни на заден план.

Климатът у нас, предоставящ ни четири прекрасни и уникални по себе си сезона, ни дава възможност да включим в менюто си разнообразни и едновременно с това вкусни храни. Приемани само в конкретен период от годината, те няма как да ни омръзнат, а и биха донесли редица ползи за цялостното ни здравословно състояние.

Защо консумацията на сезонни храни от региона, в който се намираме, е за предпочитане пред това да консумираме замразени храни от супермаркета? На този въпрос обръщаме специално внимание в следващите редове, фокусирайки се върху конкретните ползи за нашето здраве и това на нашето семейство.

Сезонната храна предлага по-висока хранителна стойност за организма

Сезонната храна, предлагана от местни производители, е далеч по-чиста и полезна за тялото ни, отколкото замразената такава. Тя няма нужда от допълнителна преработка с оглед осигуряване на дълготрайността ѝ, при нужда от продължително транспортиране. Това спестява насищането ѝ с излишни мазнини, сол и някои прости въглехидрати, които могат да бъдат вредни за човешкия организъм. В комплексност и при един сравнително продължителен прием те са в състояние да доведат до негативни последици върху цялостното ни здравословно състояние.

Сезонните плодове и зеленчуци се отличават със своята свежест, вкусови качества и съдържащите се в тях солидни количества полезни хранителни елементи. При отглеждането си те поемат естествените хранителни вещества от почвата, а слънчевите лъчи подпомагат процеса по естественото им узряване.

Това ги прави особено богати на фитонутриенти. Тези биологично активни растителни компоненти имат доказан благоприятен ефект върху човешкото здраве. Намаляват риска от появата и развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и ракови образувания. Това са едни от най-широко разпространените болести, отговорни за високите нива на смъртност в световен мащаб. Фитонутриентите, съдържащи се в пресните плодове и зеленчуци, на които е особено богат летният сезон, имат и силни антиоксидантни свойства.

Продукцията, която се складира, а впоследствие транспортира на дълги разстояния, губи голяма част от хранителната си стойност. Продължителното съхранение, транспорт или замразяване, характерни за дейността на големи ферми и съвременната глобална икономика, водят до значителни загуби на хранителната стойност на продуктите. От друга страна са свързани и с повече разходи и потребление на скъпи енергийни ресурси.

Голямото предимство на локалната сезонна храна е, че практически достига до масата ни директно от фермата (градината), която е в близост. Това е най-сигурният начин да си гарантираме, че всичките ѝ полезни хранителни стойности ще бъдат съхранени, респективно приети от тялото ни след консумация.

Противно на ширещото се мнение, локалните сезонни храни излизат много по-евтино

Наред с високата си хранителна стойност, локалната храна идва с още едно голямо предимство – по-добрата цена. Това е съвсем логично, предвид факта, че храните от региона не са свързани с начисляване на транспортни разходи, както и такива за продължително съхранение на продукцията. В район, в който се отглежда определена категория храни, в сезона, в който зрее, тя ще бъде на цена, много по-ниска от тази на същата, предлага в супермаркета например.

Широко разпространено е схващането, че за осигуряването на здравословен режим на хранене е нужно да разполагаме с голям бюджет. Истината е, че това не е съвсем така. Повечето хора дори не се замислят каква част от разходите формира покупката на иначе “евтина” храна от местния супермаркет или заведение за бързо хранене.

Сезонните храни отговарят в пълна степен на хранителните нужди на човешкото тяло

Човешкият организъм се нуждае от различни видове витамини и минерали, които следва да приема постоянно. Количеството им, нужно за поддържане на оптималния тонус, може да бъде набавено чрез консумацията на сезонни храни през цялата година.

Зимата например набавяме нужния ни витамин C от цитрусовите плодове. Витамин C помага на организма да се бори с различни видове бактериални инфекции, причиняващи различни заболявания. Той подпомага работата и на имунната система. Зеленчуците, консумирани в този период, могат да бъдат приемани чрез приготвянето на тонизиращи топли супи, яхнии, гювеч и други подходящи ястия.

Летните плодове и зеленчуци осигуряват нужните на организма ни бета-каротини и други картеноиди. Всички те, в комплексност и при редовен прием чрез консумираната храна, активизират тялото ни. Пресните салати със зеленчуци са вкусни и леки храни за организма през горещите летни дни.

Ето и един примерен списък с плодове и зеленчуци, които бихме могли да приемаме през различните годишни сезони:

– Пролет – идеалният сезон за консумация на швейцарско къдраво зеле, спанак, лапад, маруля, свеж магданоз, пресен босилек и други;

– Лято – сезонът на пресните плодове и зеленчуци в наистина широк асортимент като ягоди, ябълки, круши, сливи, броколи карфиол и редица други;

– Есен – моркови, картофи, лук и чесън, както и сезонни плодове като ябълки, грозде и други;

– Зима – поради липсата на богат асортимент от плодове и зеленчуци в този период от годината, е важно да се фокусираме върху консумацията на рибни продукти, пилешко, говеждо и/или агнешко месо. Картофите, лукът и чесънът са неразделна част от менюто ни в студените зимни дни.

Консумацията на сезонна храна от региона намалява въглеродния отпечатък

Не по-малко важен аспект от сезонното локално хранене е природосъобразността. Превозът на стоки на далечни разстояния, наред с преработката на храните с цел осигуряване дълготрайността им, предполагат повишен енергиен разход. Местното производство, макар и изискващо транспорт, не може да се сравнява с приноса за въглеродния отпечатък, оставян от логистиката на мега фермите в световен мащаб.

Другият неблагоприятен фактор за природата и даденостите ѝ е масовата употреба на торове и пестициди при отглеждането на различни видове земеделски култури. Това е практика в големите земеделски ферми, които произвеждат плодове и зеленчуци с цел техния износ и/или продажба в кратки срокове. При т.нар. неорганично отгледани хранителни продукти липсват естествените полезни свойства на сезонната храна. Използваните торове и пестицидите увреждат почвата, но карат растенията да се развиват с много бързи темпове, независимо от сезона и неблагоприятния климат.

Важно е да отбележим, че интензивното земеделие в известна степен може да изчерпи естествените полезни вещества, съдържащи се в почвата. Макар и възобновяеми, хранителните почвени елементи изискват определен период от време, за да се наситят в пълнота. Тъй като земеделците често не могат да се съобразят с тези срокове, използват торовете като компенсаторен механизъм. С други думи, употребата им в разрешените количества способства за изкуственото и бързо набавяне на нужните хранителни вещества за почвата, необходими за производството на даден продукт.

Много често обаче използваните количества тор не са съобразени и след като растенията поемат това, което им е нужно, остатъкът остава в почвата. В резултат на естествените природни процеси въпрос на време е те попаднат в езерата, реките и/или други водни обекти в близост. Оттук идват и вредите за различните водни обитатели.

От икономическа гледна точка, консумацията на сезонна храна подпомага бизнеса и на местни малки производители. Тяхното равномерно разпределение на територията на страната е в състояние да осигури нуждата от хранителни продукти според мащабите на локалното потребление.

Осигуряването на здравословна и екологично чиста храна, от една страна, и полезността ѝ за обществото, от друга, в комплексност осигуряват търсената устойчивост от икономически, социален и екологичен аспект.

Как правилното хранене помага на мен и моето семейство?

Фактор за правилното хранене безспорно остава качествената и здравословна храна. В забързаното ежедневие много хора го пренебрегват – било поради липсата на достатъчно време или пък поради липса на познания по тази тема.

Днес с няколко клика на телефона или кратко телефонно обаждане можем да осигурим бърза вечеря за цялото семейство. Това обяснява  защо много домакинства избират лесното пред това да приготвят храната си вкъщи, използват продукти тип полуфабрикати или вносни плодове и зеленчуци от супермаркета, който им е на път.

Здравословното хранене има своето дългосрочно въздействие върху нашето тяло и цялото семейство. По тази причина е важно хранителните навици у децата да бъдат възпитавани още от ранна детска възраст. Така си гарантираме, че ще отгледаме възрастни, чието здраве до голяма степен ще бъде отговорност на тях самите.

С други думи, колкото по-рано започнем да внушаваме на децата си навици за здравословно и правилно хранене, толкова по-добре е това за тях. Изграждането на тези ключови качества у децата е обвързано с постоянство от страна на родителите.

Осигурявайки правилното хранене за себе си и за цялото си семейство, ще допринесем за следните ключови ползи:

– Повишен имунен отговор, когато организмът ни се се среща с различни бактериални и вирусни заболявания;

– Повишен енергиен тонус за справяне с ежедневните задачи в работата и у дома;

– Минимизираме риска от затлъстяване и поява на редица други заболявания, които могат да доведат до неблагоприятни последици за организма ни.

Не бива да забравяме, че семейството ни ще бъде напълно щастливо тогава, когато всички в него са здрави. Здравето, от своя страна, до голяма степен е фактор, който зависи от собственото ни поведение! От това, което правим всеки ден, за да го поддържаме на нужното ниво – нека започнем от храната, която слагаме на масата си за закуска, обяд и вечеря!

Източници:
1) webmd.com – What to Know About Seasonal Eating.
2) eufic.org – Are seasonal fruit and vegetables better for the environment?
3) researchgate.net – Does consuming seasonal foods benefit the environment?

Меню